Hoe word je steeds creatiever? Vandaag geef ik je zes tips hoe je als kunstenaar steeds verder komt met je werk!

Tip 1
Ga voor groei, niet voor perfectie
Niet elk werk zal een meesterwerk worden. Je kunt alleen maar beter worden als je regelmatig ‘fouten’ maakt. En succes is subjectief. Misschien ben je niet tevreden over je eerste, tweede of derde poging. Dat is prima; zolang je ervan leert, heb je het niet voor niets gedaan.

Maak iets, wat dan ook. Vraag jezelf daarna af wat je de volgende keer anders zou kunnen doen. Wat bevalt je? Wat kan beter? En maak dan iets anders. Elke stap is een kleine stap op een véél grotere creatieve reis.

Tip 2
Begin met spelen
Als je even niet weet wat je volgende project zal zijn, waarom begin je niet gewoon wat tijd door te brengen met je materialen en gereedschappen om gewoon wat plezier te hebben, zonder al te denken wat het moet gaan worden en vooral zonder te oordelen? Laat daar organisch een plan uit ontstaan. Daar groeit je creatieve zelfvertrouwen door. Veel kunstenaars investeren tijd in experimenteren en kijken later pas hoe ze daar een kunstwerk van gaan maken.

Tip 3
Begin met één ding tegelijk
Het maken van kunst heeft een overvloed aan mogelijkheden, eindeloos veel. Als je begint aan een nieuw werk, ligt alles nog voor je open, letterlijk álles kan. Er zijn gewoon teveel mogelijkheden om creatief te zijn, het is ontzettend moeilijk om daaruit te kiezen.

Maar kijk eens hoe andere kunstenaars dat doen: vaak hebben die een heel eenvoudige aanpak die zorgt voor de geweldigste resultaten. Ze maken op een persoonlijke, inventieve manier gebruik van doodnormale materialen en technieken.

Beperk jezelf daarom tot een paar technieken en pas die zo inventief mogelijk toe. Door de begrenzing zal je merken dat je creatiever wordt: je dwingt jezelf oplossingen te zoeken binnen de gestelde grenzen. Met elk kunstwerk dat je maakt, word je sterker en kun je je beter uitdrukken in dat materiaal of die techniek. En als je toe bent aan iets nieuws, voeg dan één materiaal of techniek tegelijk toe en exploreer daar de extra mogelijkheden van.

Tip 4
Houd het overzichtelijk
Probeer niet teveel dingen tegelijk. Geef jezelf een kleine, specifieke creatieve taak die je in korte tijd kunt uitvoeren. Zoek snelle methoden om een idee te onderzoeken of eenvoudige oefeningen om een ontwerp te maken.

Verdeel een groter project in kleinere delen om het overzichtelijk te houden. Dan voel je altijd vooruitgang. Ook al heb je alleen dat kleine taakje gedaan, dan voelt de dag al goed!

Tip 5
Maak er een prioriteit van
Even creatief zijn, tussen het koken en je afspraak met de tandarts door, werkt meestal niet. Neem je agenda en reserveer tijd om creatief bezig te zijn. Als het zwart op wit staat, is het ‘officiëler’ en is de kans groter dat je die tijd ook inderdaad gebruikt voor je creatieve werk. Beloof jezelf dat je er alles aan zal doen om je te houden aan die afspraak met jezelf. Ook al heb je maar twee uur in de week, benut die uren goed en zorg voor consistentie. Ook die paar uurtjes elke week geven veel brandstof aan je creativiteit!

Tip 6
Omring jezelf met positiviteit
Soms zijn diepe overtuigingen als ‘ik heb geen talent’ of ‘ik ben niet origineel’ hardnekkig. Omgang met mensen die hetzelfde willen als jij kan veel invloed hebben op een groter zelfvertrouwen. Laat je werk daarom alleen zien aan mensen van wie je weet dat ze je op een positieve manier steunen.

En daarbij hoort: wees lief voor jezelf! Als het eens een keertje niet gaat zoals je zou willen, vergeef jezelf dan. Als je het jezelf kwalijk gaat nemen dat je niet productief genoeg bent geweest, steun je alleen maar je innerlijke criticus en ga je jezelf alleen maar minder waard vinden. Doe dan iets om jezelf prettig te voelen, al is het poezenfilmpjes kijken op Youtube!

Veel succes!